En film tre olika genrer

On januari 18, 2015, in Film, Redigering, by admin

Jag har tidigare experimenterat genom att filma en film med en genre och sedan gjort om den till tre olika genrer. Första filmen var drama och de tre andra var barnfilm, action och sci-fi. Resultaten blev mycket bra och det var intressant att se hur du endast genom att ta klipp med andra vinklar, ändra ljus, tempo och musik kunde få fyra olika genrer inräknat med originalfilmen. film-145099_640

Barnfilm

För att kunna göra en barnfilm av min dramafilm valde jag att lägga på en effekt som fick bilderna att se färgglada ut. Skådespelarna ändrade jag hastighet på så att när de gick såg de istället ut som de sprang jättefort. Jag valde att ta klipp från där vi gjorde fel och där skådespelarna skrattar. Jag valde en låt som var en typisk ”barnlåt” som handlade om att klappa händerna och springa runt. Samt att jag la in effekter där barn skrattar. Enklare än så var det faktiskt inte!

Actionfilm

Från drama till barnfilm och senare till action kändes som ett riktigt arbete för att få till. Men det var mycket enklare än mina förväntningar. Genom att mörka ner bilden, ha slowmotion bilder och en spännande men lite halvt intensiv låt kunde jag få till det riktigt bra. Använde mig även av en snabb övertoning i slutet som tonades ut till svart, titeln kommer upp och sedan hör man ett vapen avfyras.

Sci-fi

Detta var lite svårare än jag trott då mitt material inte var speciellt passande för en sci-fi film. Jag ändrade iallafall ljuset till något mörkare, la till effekter på en av skådespelarna så att hon såg ut som att hon var gjord av elektricitet, slowmotion bilder och en typisk låt för Sci-fi lite läskig med utomjordiska läten i bakgrunden.

filmstripe-160520_640Mina resultat blev mycket bättre än förväntat och det var riktigt kul att få arbeta på sin kreativitet och fantasi på detta sätt.  Ett tips kan vara att om du inte har motivation till en viss genre kan detta vara ett bra sätt att få fantasin att flöda. Gör en genre och sen använd den till att göra fler! Bara för att testa sig fram. Du måste inte alltid följa en story för att klippa ihop en film utan du kan klippa en film till en story. Att ha story är alltid bra, speciellt om produkten ska säljas eller görs till ett företag, men för din egen skull och hobby kan det vara bra att vara lite fri ibland!

Tagged with:
 

Från klipp till färdig film

On januari 18, 2015, in Film, Redigering, by admin

Klippning av film och redigering av video är en skapande process. I din egen takt sätter du samman ditt filmmaterial till en färdig produkt. Du kan alltid bestämma själv om du vill ha en speciell rytm, fart eller känsla endast genom klippningar och effekter. 

 Ett bra tips kan vara är att låta någon annan titta igenom din färdig klippta film då man lätt kan bli blind för sina egna fel när man väl sitter där och klipper. Personen som tittar igenom den har mycket lättare att uppfatta små slarviga fel som enkelt går att justera. Därför är det viktigt att du alltid sparar dina originalklipp för att minska risken för att ta bort något du senare kommer att behöva för att rätta till ett fel.

Bildväxlingar

Raka klipp

Det vanligaste sättet att växla bild på är raka klipp. Denna växling bör komma med variation för att inte råka tappa publikens intresse. Raka klipp ger ny information som hänger samman med den förgående bilden. Undvik att klippa mellan för lika bilder för att inte riskera att få motivet att se ut som att det hoppar till. ”jump-cut” som det kallas.

Övertoning

Övertoning är när bilderna flyter samman och kanske byter information i nästa bild helt. Långsamma övertoningar ger en lugn känsla och används ofta vid harmoniska klippningar eller vid mer känslosamma. Tillexempel skulle det vara mycket konstigt om det dök upp en harmonisk övertoning i en actionfylld scen.

Övertoningar används ibland för att maskera s.k. ”jump-cuts”. Snabba/korta övertoningar uppfattar ögat som ett klipp dock ett mjukt sådant.

Upp- och nedtoningar

Dessa toningar visar ofta på ett hopp i tiden exempelvis när det blir en ny dag i nästa bild. Nedtoning, även kallat fade, gör att bilden gradvis blir mörkare tills den är helt svart. Upptoning är precis tvärtom. Dessa har en effekt som bromsar upp berättandet.

Trick

Trick som att få bilden att snurra eller rulla in i en annan bild är oftast till ingen nytta och är inte heller någon effekt du borde använda mycket. Vissa effekter kan användas för att förstärka en händelse men det är mycket sällan det händer att man lägger dit denna effekt. Däremot kan det hända att man använder det i en presentations film av bilder eller text för att inte tråka ut publiken.

Kreativitet

Det är ett kreativt arbeta att klippa film och fantasin måste flöda dock finns det grundregler som är ett måste att följa för att inte misslyckas. Exempel: Du visar ett hus på en gata,klipper, till ett vardagsrummet -här kommer tittarna att uppleva att de befinner sig i det huset du visade i tidigare bild. Bilder som kommer efter varandra hör alltid ihop om det inte finns en tydlighet att de inte gör det. Om en bil kör i full fart i bild och du därefter visar en stor mur kommer publiken direkt tro att bilen kommer att köra in i muren.

 

Delade tagningar

Delade tagningar är när man klipper mellan olika motiv i samma tagning tillexempel mellan tre personer som talar och så är ena bilden på två personer och nästa på den tredje.

Parallella handlingar

Detta betyder att det är två handlingar som sker samtidigt men växelklipps. Vilket innebär att handlingarna har något med varandra att göra. Genom att visa en bild som kör till höger och en som kör till vänster upplevs som att de kör mot varandra. Om man därefter visar att de kör mot olika destinationer får man in en komisk känsla.

Att tänka på

 • Klipp när motivet rör sig i bild.
 • Undvik att klippa i kamerarörelser.
 • Undvik att klippa mellan alltför lika bilder, ett så kallat jump-cut, då det ser ut som om motivet hoppar till.
 • Variera bildutsnitt och kameravinkel.
 • Tänk på bildavsökningen, ligger motivet rätt i bild?
 • Tänk också på blick- och rörelseriktningar, tittar personerna på varandra vid dialog?
 • Ta alltid utförliga anteckningar under inspelning så att skådespelarna har rätt kläder i rätt tagningar etc.

Tips vid klippningen

 • Ta alltid många och olika klipp på motivet för att undvika att inte ha tillräckligt med material och inte får rätt längd och tempo.
 • Ta många olika bilder, närbild , helbild, halvbild osv. Det ger dig större möjligheter att göra filmen intressant eller spännande.
 • Ändra vinklar och bildutsnitt för att lättare få en variation och bättre klipp. Två för lika klipp kan som sagt ge en ”jump-cut”
 • Ha några sekunder innan och efter tagning innan du klickar av kameran för att undvika kamerarörelser.
 • Låt dialogen mellan skådespelarna ha lite mellanrum för att ge dig en möjlighet att kunna klippa och klistra mellan dialogerna. Se även till att det är riktigt tyst i bakgrunden. Bakgrundsljud läggs till efteråt.
 • Kamerarörelser kan vara en häftig effekt dock kan en bra idé vara att ta statiska bilder också ifall att bilderna i rörelse inte alls skulle bli bra.
 • Du kan alltid använda musik för att hitta rytm i ditt klippande. Att klippa en actionfilm kan vara svårt om du lyssnar på en romantisk eller sorglig låt. Bättre att lyssna på någon låt som sätter dig i känsla och som ger dig ännu mer kreativitet för att hitta det där lilla extra.

Akta sig för att redigera för mycket

On januari 17, 2015, in Foto, Redigering, by admin

 Filter och effekter

I en artikel på Metro skriver de just om det faktum att redigeringsvärlden gått till överdrift. Idag ska vi redigera alla bilder vi tar med filter eller retuscherings effekter. Många gånger redigerar vi för att få fram de fina delarna i bilderna men ibland, som pressen, redigerar vi föra att förstärka och förvärra. Idag kan vi dock göra nästintill vad som helst med våra kameror och vi kan få det se bättre eller värre ut endast genom att ta det i olika vinklar och ljus. Ibland har vissa tidningar eller hemsidor fototävlingar och många gånger kräver de att få originalfilerna från fotografen för att försäkra sig om att det inte pågått fusk inom redigeringen. Juryn som granskar bilderna är mycket skeptiska till oerhört vackra bilder då de i bakhuvudet vet vad vi tillexempel kan åstadkomma i Photoshop. De skriver att vinnarbilderna granskas hårdast då det många gånger upptäckts att fotograferna fuskat sig till vinsten genom att klippa in saker i bilden som inte fanns där och liknande.

De skriver även om filter, som på Instagram, används dagligen och på nästan alla bilder man publiceras. Varenda bild manipuleras idag och våra ögon luras när vi inte använder filter. Då ser allt tråkigare och fulare ut men när filtret kommer på blir alltid perfekt. Att kolla igenom sin bild innan man redigerar är regel nummer ett. Hitta det som är bra och det som är mindre bra. Utifrån detta redigerar man sin bild bättre för då väljer man inte att använda effekter som på något sätt får bilden att se helt över manipulerad ut.

scissor-297535_640

Populärast att redigera

De populäraste bilderna att redigera brukar vara naturbilder där man vill förstärka det vackra på ett eller annat sätt. Det är också det enklaste att redigera då inga människor befinner sig i bild och kan råka se förvrängda ut. Man reagerar tillexempel inte om barken på trädet skiftar i grönt dock reagerar man skarpt om människan på bilden gör det.

Tips

Man ska vara försiktig med att redigera för mycket för då kan de originella delarna som då var vackra bli så manipulerade att bilden istället förstörs eller ändrar budskap. Inte heller redigera för mycket när du ska delta i en fototävling då det inte är tillåtet att för mycket manipulera sin bild. Man ska vinna av hantverk inte av tricks.

Tagged with:
 

Att fotografera

On januari 17, 2015, in Foto, by admin

Motiv: Människor

Det är mycket enklare att fotografera människor än att fotografera djur. Men bara för att det är enklare betyder det inte att det inte finns mycket att tänka på för att ta en bra bild på en människa. Många människor känner sig obekväma med att stå framför kameran, tillexempel är inte små barn alltid villiga att agera modeller och det kan ibland vara svårt att ta gruppbilder.

Motiv: Barn

Barn är oftast härliga att fotografera då de är spontana och i de främsta fallen glada över att få vara i centrum. Eftersom att de är spontana är de även oberäkneliga modeller. Regeln för att få de funka så bra som möjligt är att få barnet att tycka att det är roligt annars kommer de inte att vilja posera nästa gång.

Barn är oftast mer naturliga framför kameran jämfört med äldre. Att behålla barns uppmärksamhet är dock det stora arbetet. Det gäller att ha mycket tur med bakgrund och ljus när barnen springer omkring, speciellt om du fotograferar barn utomhus där bakgrund och ljus varierar hela tiden. Ge dem istället något att göra för att öka chanserna för att få dem att stanna på ett ställe under en längre stund. Låt dem vattna blommorna, tvätta bilen, leka i sandlåden eller spela något mer stillsamt spel. Dessa bilder blir också mycket mer intressanta än de när barnet endast kollar in i kameran. Om du vill ha leende från barnet är det ganska enkelt att komma på konstiga ord att säga precis innan du tar bilden för att få barnet att skratta. Att göra det roligt ger barnen ett sätt att förstå vad det är du vill få fram.

Motiv: Bebisar

Det finns många olika skäl till att man investerar en kamera men ett vanligt skäl är tillökning i familjen. Kameran används här flitigt under babyns första tid och det blir ovärderliga minnen och därför vill man av sjölvklarhet få bra bilder.

De allra första bilderna tas framförallt vid födseln tillsammans me de stolta föräldrarna. Förlossningssalar har i grunden lysrörsbelysning, vilket innebär att du måste använda blixt eller ställa in vitbalansen om ljusnivån är låg.

Blixt är inte ett jättebra alternativ när du ska fotografera bebisar då mjukt ljus är idealiskt för dem. Ta istället bilder utomhus en disig eller molnig dag för oerhört bra bildresultat eller också inomhus vid ett stort fönster eller en glasdörr som släpper in det befintliga ljuset jämt. Perfekt ljus ger en molnig himmel.

De bästa bilderna brukar vara de spontana. Babyn har ofta inte problem med att vara spontan men vi äldre kan lätt bli tillgjorda inför kameran. Ta många bilder med babyn tillsammans med familjemedlemmarna för då kommer de allra bästa och mest naturliga ögonblicken fångas upp.

Motiv: Gruppbilder

När det kommer till att fotografera par eller grupper är det mycket svårare än att fotografera enskilda personer då man måste tänka på mycket mer. Alla måste vara rätt ljussatt och placeras på rätt plats och sedan måste alla titta in i kameran samtidigt och inte prata eller göra någon gest med armen tillexempel. Dessutom måste alla i gruppen fungera bra. Om ett barn är med kan den snabbt bli uttråkad och börja gråta eller skrika eller springa ur bild.

Ett typiskt problem vid fotografering av grupper är att personerna står för långt ifrån varandra. Få alla att stå tätt ihop så blir bilden mycket bättre komponerad.

Motiv: Familjebilder

Det främsta motivet är familjebilder. Vi tar familjebilder för att bevara minnen i olika steg, händelser och personer i livet. En mycket intressant familjebild kan vara när tre generationer samlas. Det vanligaste sättet här är att ställa ut tre personer från dessa generationer axel mot axel och få dem att le.

Kanske finns det en längdskillnad inom gruppen. Placera den längsta i mitten och på så sätt ger du upphov till en triangeleffekt. Eller kan du också förstärka denna genom att ställda den längsta lite bakom de andra två dock ska de stå någorlunda nära varandra för att få alla i rätt fokus.

W.H._Shumard_family,_circa_1955

Kärnfamiljen består av fyra personer.
Det vanligaste sättet att positionera
fyra personer är två framför och två bakom.

Även när du fotograferar personer du känner väl kan de bli nervösa. Försök få dem att tänka på något annat och få dem att slappna av. Speciellt när det handlar om att de ska utföra något som att spela fotboll, strandtennis, ridning eller någon annan aktivitet. Om de istället ska posera så kan du försöka göra något annorlunda som att låta dem ligga i gräset, sitta på varandras axlar, åka karusell eller kanske att den ena bär den andra. Det viktigaste är att deras fokus inte är på kameran och att de fotograferas.

Motiv: Fotografera par

För att få en intressant och känslomässig bild på ett par är det viktigt att du hjälper dem och ger förslag på hur de kan posera. Hur de ska posera beror helt på deras relation och vilken typ av vilka individer de är. Oavsett relation ska du försöka få dem att stå så nära varandra så att de får kroppskontakt. Det värsta som finns är när två personer står bredvid varandra och mellan sig ser de ut som de har flera meter. Detta ger inte åskådarna en bild av samhörighet och gemenskap utan en bild av avlägsenhet.

De bästa fotografier på par är när de utför något tillsammans. Kanske att de pratar, skrattar, skämtar eller interagerar på andra sätt. De kan också visa ömhet i bilden om det är den typen av bild man vill ha och beroende på relation.

Tips: När du tar ett väldigt formellt foto kan det vara bra att ta foto emellan poseringarna för dessa bilder kan visa sig vara de bästa eftersom att personerna då slappnar av.

Motiv: Bröllop

Dagen kanske kommer då du får äran att fotografera någons bröllop. Tänk dock noga efter innan du accepterar den förfrågan. En väldigt jobbig situation kan uppstå om dina bilder blir misslyckade då bilder under ett bröllop inte går att ta om. Ett alternativ kan vara att låta någon annan vara förstafotograf och att du har kompletterande bilder.

ring-1775_640Om du nu skulle vilja ta på dig denna utmaning är det viktigt att du ser till att ta ett antal gruppbilder. Exempel; bilder på brudparet själva, brudgummens föräldrar och övrig släkt, brudens föräldrar och övrig släkt, gruppfoto på alla. Det är ett måste att arbeta snabbt och effektivt samt att du måste ha vissa knep för att kunna fånga allas uppmärksamhet på en och samma bild. Folk har en tendens att bli rastlösa. Ta även många spontana bilder under bröllopet, från det att gästerna börjar anlända till slutet av festen. Med digitalkamera behöver du aldrig tänka på att du slösar film, underbart! Bara fotografera hejvilt och radera de du anser vara misslyckade. Ett tips kan vara att ta med extra minneskort och extra batterier.

 

Tagged with:
 

Att filma

On januari 17, 2015, in Film, by admin

Att filma

En av de största delarna av inspelningsarbetet handlar om att analysera din omgivning och miljön. Vilket ljus det finns i utrymmet, hur mycket ljus och vilket håll det kommer ifrån? Hur ska du ställa kameran förhållandevis till ljuset, objektet och bakgrunden? Hur ska du exponera din bild så att det som är viktigt i bilden blir rätt exponerat? Hur gör du bilden skarp? Som om dessa frågor inte vore tillräckliga att bekymra sig över har vi även frågan om det estetiska perspektivet. Hur ska du filma för att få fram det budskap du vill visa med filmen?movie-camera-309978_640

Föreställ dig en filminspelning

För att lära dig dessa frågor kan du träna utan att ens ha en kamera till hands. Tillexempel när du sitter på ett kafé eller i ett bibliotek kan du roa dig med att titta dig omkring och föreställa dig att du ska spela in en film här. Analysera vart ljuset kommer ifrån och vad ljuskällan är för något. Kom fram till om det är solen eller lampan som lyser upp omgivningen eller om det är ett blandat ljus. Vart ska jag ställa och hur ska jag ställa min kamera på denna plats?

Processer

På detta sätt kan du närma dig bildkompositionen. Livet består av oändliga processer. Dessa processer ger ypperliga tillfällen att träna sin känsla för komposition. Nästa gång du är hemma eller hos en bekant och någon gör något alldeles vardagligt, som att koka kaffe, följ med. Försöka att se och splittra processen i enskilda bilder percis som du gör med en film som du ska klippa ihop till en scen.

Tillexempel:

Helbild: människa står i köket
Närbild: hand som öppnar en skåpdörr och tar ut ett paket kaffe
Närbild: ansikte framifrån
Halvbild: bakifrån där man ser personen måtta upp kaffe i filtret
Närbild: ansikte framifrån osv.
film-161952_640

När du gjort detta och du nu inser att du förstått hur du ska bygga upp en film med hjälp av olika kompositioner och processer kan du nu pröva själv! Då är det viktigt att göra en slags ”mindmap” och kanske ett manus. Ska du endast göra det improviserat utan skådespel är inte manus något måste men gör att göra en film kräver en mindmap och en tanke bakom.

 Tips

a) Först måste du veta var och i vilka förhållande(omgivnings analys) du kommer att spela in ditt material i.

b) Veta vad din story är och vad du vill få ut med din film. Därmed vet du vilka bilder du behöver för ditt inslag.

c) Vem producerar du för? Dig själv eller ett företag?

Att filma kräver att du tänker efter. Desto mer du tänker och sätter dig in i situationen under filminspelningen desto enklare kommer du ha att få fram ditt budskap och för att få fram ett otroligt resultat som du och kanske din kommande kund är nöjd med.

Tagged with: