Guide för köp av kamera

On maj 27, 2015, in Foto, Pengar, by admin

systemkameraAv all elektronik så är nog valet av kamera det svåraste att göra. Det är så många faktorer som kan avgöra vilken kamera du ska välja. Först och främst så har du säkert en budget att hålla dig till och du vill naturligtvis göra det bästa köpet utefter din budget. För att du ska komma så nära det bästa köpet av kamera som möjligt så har jag tagit fram en guide i några steg som kan underlätta för dig i ditt beslut.

Är du nybörjare?

Om du är en nybörjarfotograf  så kanske du inte har en aning om vilken kamera eller prisnivå du ska välja över huvud taget. Om du vill utveckla din fotografering så bör du välja en bra och mer avancerad kamera där du kan experimentera med inställningar, ljus, zoom och mycket annat. En kompaktkamera är alltså inte ett alternativ här då de endast ska ses som en smidig vardagskamera och inte ett arbetsredskap för att framställa vackra foton.

En ”vettig” kamera för en nybörjare bör ligga på minst 4000 kr för att du ska kunna få tillräckligt bra kvalitet på bilderna och för att kunna jobba med att utveckla din fotografering.

Märke och modell

Det finns flera bra märken att välja mellan men du bör hålla dig till de välkända kameramärkena som är duktiga på systemkamerar, t.ex Canon, Minolta, Fuji, Olympus och Nikon. Genom att köpa dessa märken så vet du att du får kvalitet och att du har goda möjligheter att bygga ut kameran med mängder av tillbehör och objektiv.

Om du är osäker på vilken modell du ska välja när du valt märke så rekommenderar jag att du läser tester och recensioner av olika modeller. Jämför även modellernas specifikationer för att förstå vad som skiljer kamerorna åt. www.bäst-i-test.se har en bra test av systemkameror som kan hjälpa dig att hitta en passande modell.

Köp begagnad kamera

När du hittat ett märke och en modell som passar dig så kan du söka efter liknande kameror på www.blocket.se för att hitta en riktigt bra kamera som är bättre begagnad, till ett betydligt lägre pris. Om du ska köpa en begagnad kamera så rekommenderar jag att du köper en dyrare modell, just för att ägarna av dessa kameror ofta är mer proffsiga och sköter sin utrustning mycket bra.

Nackdelen med att köpa en begagnad kamera är att man inte kan finansiera den, utan man måste ha pengarna som kameran kostar. Om du verkligen vill satsa på en dyrare, begagnad modell så kan du däremot finansiera den genom att låna pengar till den. På www.lånapengar.com hittar du banker där du kan ansöka om att få låna pengar direkt på nätet. Se bara till att ha pengarna på ditt konto innan du börjar leta kamera för att du snabbt ska kunna slå till om du hittar en bra modell, annars är det risk att den blir såld innan du hinner få pengarna.

Begagnade kameror är mycket populära produkter som privatpersoner till och med köper och säljer för att tjäna pengar, precis som bilar. Därför är det viktigt att vara snabb och beslutsam när du ska köpa en begagnad kamera.