Är en GoPro värd priset?

On augusti 30, 2016, in Film, Foto, by admin

Vad man får betala för en GoPro varierar rejält beroende på vilken modell man vill ha och om man vill köpa ny eller begagnad.

I februari 2016 meddelade GoPro att de skulle sluta tillverka modellerna Hero, Hero+ och Hero+ LCD med motiveringen att ”om man ger konsumenter för många valmöjligheter förvirrar man dem och det kan bli så att de inte köper något alls”. Dessa tre alternativ var de billigaste versionerna av GoPro. Kvar i sortimentet blev de dyrare modellerna Hero4 Session, Hero4 Silver och Hero4 Black.

goproSom tur är kostar Hero4Session in längre 400 USD som den gjorde förr, utan priset för en ny Hero4Session har halverats till 200 USD. Det är dock fortfarande en hel del mer än de 120 USD man kunde får en Hero för, och ville man köpa en Hero+ kostade den bara 160 USD. Prissänkningen på Hero4Session har däremot inneburit att den nu faktiskt kostar mindre än de 265 USD man fick räkna med att hosta upp för en ny Hero+ LCD.

Att det numera kostar minst 200 USD att köpa en GoPro till ordinarie pris innebär förstås ett ökat intresse för konkurrenterna, till exempel den lilla kameran Yi som man kan få tag på för under hundra dollar. Ingen prissänkningen har skett för vare sig Hero4 Silver eller Hero4 Black utan de ligger fortfarande kvar kring 400 USD respektive 500 USD.

Obs! Att GoPro inte säljer de tre utgående modellerna längre innebär inte att det är omöjligt att få tag på dem. Det finns i skrivande stund fortfarande oanvända exemplar kvar på marknaden, och det går även att köpa begagnade kameror i bra skick. Det gäller dock att skynda sig på om man vill få fatt i ett exemplar, särskilt om man vill ha ett som inte är begagnat.

Hero4 Session: Den billigaste GoPro-kameran

Hero4 Session lanserades efter både Hero4 Silver och Hero4 Black, och är till skillnad från dem kubformad. Den är också den minsta av alla GoPro-modeller hittills och den som väger allra minst. Kubformen gör att det är lätt att ställa upp kameran utan att den riskerar att trilla. För att starta inspelningen krävs inte mer än ett enda knapptryck.

Hero4 Session är vattentät ned till 10 meters djup, vilket innebär att man inte behöver köpa någon separat utrustning för att vattensäkra den så länge man inte går djupare än så. Perfekt för den som inte vill ha extra tillbehör att tänka på.

GoPro har dock tvingats till flera rejäla kompromisser för att få Hero4 Session så liten, lättviktig och vattensäker. Istället för skärm finns en pytteliten statusdisplay, batteriet går inte att ta ut ur kameran och enda sättet att ändra kamerans inställningar är med hjälp av en GoPro Smart Remote (ingår ej) eller med en särskild app för iOS eller Android.

Den kan nå upp till 1920×1440 vid 30fps, men de alternativa inställningarna 1080p vid 60fps och 720p vid 100fps har visat sig vara mer populära.

Konkurrenter

Yi

Den lilla point-of-view kameran Yi går att få tag på för mindre än 90 USD och man kan köpa till ett vattenhus för ungefär 15 USD. Det är en enkel kamera, men väldigt bra för prislappen. Jämfört med kvalitén hos de flesta andra POV-kameror som kostar mindre än hundra dollar är Yi ett riktigt fynd.

Sony HDR-AZ1/W POV Mini Action Cam HD

En Sony HDR-AZ1/W med 16GB Mini-SD Card och inbyggd WiFi går att köpa för ny för ungefär 185 USD. Detta är Sonys minsta modell av splash-proof Action Cam. Den är alltså inte vattentät men klarar av en del stänk. Sätter man på vattenhuset som ingår är den däremot vattentät ända ned till 5 meters djup.

Det finns fem olika videolägen att välja mellan när man filmar och den praktiska stabilisatorfunktionen hjälper dig hantera gupp och liknande. Sony HDR-AZ1/W är liten, lättviktig och har ett batteri som går att ta ut – och den kostar mindre än en Hero4 Session.