Ändra ögonfärg på bilder

On januari 19, 2017, in Redigering, by admin

roda ogonFörr i tiden var det vanligt att fotomodeller och skådespelare behövde använda linser för att få önskad ögonfärg vid fotograferingar, men nu för tiden är det vanligt att man istället ändrar ögats färg i ett bildbehandlingsprogram i efterhand för att uppnå önskad ögonfärg innan fotografiet publiceras. På så vis slipper den som fotograferas bära färgade kontaktlinser under fotosessionen. Men det är viktigt att man inte redigerar bilden för mycket så att den ser onaturlig ut.

Om du har digitala fotografier där du vill ändra ögonfärgen finns det flera olika mjukvaror att välja mellan. Mest välkänd är nog Adobe Photoshop, men om man bara vill göra en snabb och enkel redigering så finns det även mindre och betydligt billigare appar att använda sig av. Många av bildredigeringsapparna är framtagna för att vara smidiga att använda även i mobilen, så att man kan ta ett foto med mobilen och omedelbart redigera det direkt i telefonen.

Hur man ändrar ögonfärg i Adobe Photoshop

Den här guiden gäller för Adobe Photoshop CS6 på engelska.ps6

  1. Börja med att öppna fotografiet i Photoshop.
  2. Högerklicka på lagret och välj ”Duplicate layer”. På så viss dubblar du lagret.
  3. Välj Elliptical Marquee Tool och använd detta markeringsvertyg för att markera ögat.
  4. I den översta menyn, välj Image. En rullgardingsmeny kommer att visa sig och i den ska du välja Adjustments. En ny rullgardingsmeny kommer att visa sig, och nu ska du välja Variations.Tågordningen är alltså Image → Adjustments → Variations.
  5. Ett pop-up fönster öppnas. I detta fönster finns vad du behöver för att justera färgen på ögats iris (hornhinna). Våga experimentera med olika funktioner för att få fram olika resultat, det är bästa sättet att lära sig.Du kan till exempel ändra mängden av grundfärgerna cyan, magenta och så vidare, justera ögats ljushet/mörkhet, leka med mättnadsgraden (saturation), justera midtones och sätta dit skuggor och ljuseffekter. Ibland inser man att man inte bara vill ändra ögonfärg rakt av från blått till brunt, utan även vill fixa till lite andra saker i ögat.
  6. När du har fått fram önskat resultat, klicka på OK.
  7. Kontrollera om du har spillt färg utanför. Sudda i så fall. (Glöm inte att ha copy markerat.)
  8. Spara bilden.

Tips!

Adobe Photoshop finns även för mobilen, i en specialanpassad app-version som heter Adobe Photoshop Express. Appen Adobe Photoshop Express är tillgänglig både för iPad, iPhone och mobila enheter som kör Android.

Appar för mobilen

Det finns ett enormt utbud av appar för mobilen för den som vill kunna justera ögonfärgen på digitala bilder. Här nedanför hittar du ett litet axplock av appar som jag själv har använt mig av.

Appar för iPhone
True Red Eye Remover Den här appen är praktiskt eftersom den är specialiserad på just ögon och automatiskt förstår var någonstans på fotot som det finns ögon. Man kan inte bara använda den för att ta bort röda ögon, utan det finns även andra funktioner tillgängliga.
Magic Color Eye Effect Magic Color Eye Effect är specialiserad på ögon och har bland annat 300 mallar för pupiller. Du kan ta bort röda ögon och ändra färg på irisen, och det finns också massor av effekter att lägga till i ögat och omkring kring ögonen.

Obs! Magic Color Eye Effect fungerar även på iPad.

Facetune Appen Facetune är inte specialiserad på ögon utan är ett bra alternativ om man även vill kunna justera andra delar av ansiktet och håret, inte bara ögonen. Det finns bra funktioner för ögonretuschering i den här appen, men du kan också göra saker som att retuschera huden, bleka tänderna och till och med ändra leendet på bilen.

Obs! Facetune fungerar även på iPad.

Appar för mobila enheter som kör Android
Photo Mate R3 Den här appen är poppis bland avancerade fotografer eftersom den har stöd för RAW-filer. Här finns också väldigt många bra verktyg och man kan göra mycket mer än bara fixa ögonfärgen med Photo Mate R3. Nackdelen är att den kan kännas en smula överväldigande för nybörjaren. Är man bara ute efter att enkelt ändra ögonfärg på sina mobilkamerabilder finns det smidigare att appar.
Fotor Fotor är en app med väldigt många olika verktyg och är ett bra val för den som vill kunna redigera hela bilder, inte bara fixa ögonen. Det finns bland annat ett hundratal olika filter att välja mellan.
AirBrush Appen AirBrush är konstruerad för att man snabbt och enkelt ska kunna redigera selfies innan man lägger upp dem på sociala media eller skickar dem till sina vänner. Du kan till exempel ändra ögonfärg, ta bort röda ögon och få ögonen att se klarare ut. AirBrush är inte en app för den som vill lägga timmar på att finjustera bilder, utan passar den som snabbt vill göra några redigeringar direkt i mobilen innan bilden publiceras.
Photo Editor by Aviary Den här appen är någon av en klassiker, den har funnits på marknaden länge och fortsätter vara populär. Jag gillar one-touch läget för automatisk tillfixning av fotografier eftersom det är så smidigt för rutinredigeringar av ansiktsbilder, men man kan slå över till manuellt läge om man så föredrar.
 

Comments are closed.