Webben är mer än bara text

Som vi alla vet består webben långt ifrån endast text. Idag är webben fylld med bilder, filmer och ljudfiler överallt. Vilken sida du än klickar in på dyker en stillbild eller en rörlig bild upp. Det finns även 100-tals olika appar och sociala medier där du kan registrera dig och därmed har du möjligheten att dela med dig av ditt liv genom att lägga upp bilder på ditt senaste köp, mat, myskväll eller en utekväll med vänner. De som sedan hittar dig på dessa sidor kan snabbt och enkelt gå in på din profil och kolla igenom dina bilder. Kanske verkar ditt liv intressant och de börjar ”följa” dig eller också är du ointressant och du får inga ”followers” som det kallas. Målet idag är att få många followers och hundra ”gillningar” på sina bilder. Frågan är dock hur bra det är att varje gång du delar en bild på dig själv, din familj eller rättare sagt ditt liv kan alla i hela världen ta del av det?

Facebook

Facebook_icon

acebook är ett socialt media ingen människa på denna planet kan ha missat. Det är den mest omtalade och förmodligen den mest använda sidan som existerar på webben. I mars 2013 hade Facebook mer än 1,1 miljard aktiva användare. Det är ett socialt medie som ger dig möjlighet att chatta och dela dina tankar och känslor samt bilder och filmer med personer från hela världen. Personer som tar del av detta kan i sin tur dela dina inlägg med sina vänner och deras vänner kan i sin tur dela en gång till. Tillslut kan flera tusentals personer ha tagit del av din status, bild eller film och på bara en dag har du blivit en ”facebook-kändis”. Detta har i sin tur eskalerat och idag äger facebook fler applikationer som ger människor möjligheten att endast dela filmer eller bilder. Tillexempel Instagram och Vine.

Instagram och Vine

insta Är en foto och -filmdelnings app som miljarder personer i alla möjliga åldrar använder idag. Det finns även konton avsett endast för mat-älskare, sko-älskare, kändis-älskare mm. Här kan du följa och gilla dina vänners bilder samt filmer. Du kan senare få följare och ”gillningar” till ditt konto. På denna applikation tävlar ungdomar om vem som har flest följare då fler följare ger mer popularitet och en öppen dörr för en rik framtid, eller? Detta kommer låta helt otroligt men det är faktiskt sant att många ungdomar idag blivit rika på sina bilder och filmer.vine Är en av de applikationer som bara på två år lyckats få fram flera hundra ”kändisar”. Genom att lägga upp galna och roliga filmer på Vine har personer som är med fått roller i filmer eller också startat upp sina egna youtube -konton där de får sponsorer och pengar för varje visning. Vine är en applikation där du kan registrera dig och sedan filma in klipp av vad du gör, eller ett skämt eller kanske på dig själv när du trillar med din cykel. Allt för att få följare och gillningar, som du även här kan få.

Frågan är då hur bra är det att hela världen kan ta del av ditt liv? Och visste du att tillexempel Facebook skriver klart och tydligt att de har all rätt att använda sig av dina bilder?

Villkor

Det många inte vet är att just de sidor jag precis berättat om har villkor att få använda sig av dina bilder. Varför många inte vet detta är för att de inte tittar igenom villkoren innan de registrerar sina konton. Det många kanske tänker nu är ”men vad skulle facebook göra med just min bild? De kommer ju inte direkt välja just min att göra något med så vad spelar det för roll om de har tillgång till dem?”

Det är självklart att de som arbetar med Facebook kanske inte kollar på dina semesteralbum och profilbilder för att välja ut någon att använda till något. Det de menar är att när du väl lagt ut en bild finns det inget du kan göra för att få den försvinna från webben. Tillexempel kan jag söka på mitt eget namn på Google och på hela sidan poppar det upp bilder från min Facebook som jag valt att lägga ut. Även om jag en dag bestämmer mig för att radera mitt konto kommer mina bilder fortfarande att finnas kvar eftersom att Facebook, som tidigare sagt, har rättigheter till mina bilder. Detta är oerhört viktigt att veta om då tillexempel personer med skyddad identitet absolut inte får läggas ut på webben. Om jag tillexempel skulle lägga ut en bild på en kompis som i sin tur har skyddad identitet utan att jag vet om det och utan att min kompis vet att jag lagt ut bilden kan jag i samma stund sätta denna person i fara- omedvetet. På endast några klick kan en person hitta en person som hen letar efter.

Mobbning

Cyberbullying

Tillsammans med sociala medier kom internet mobbning. Personer blir utsatta varje dag i ”privata meddelande”, som det kallas, eller att personer lägger upp kränkande ”statusar” som handlar om en utsatt person. Endast du själv har tillgång att komma in på din sida på Facebook och därför är det ofta svårt för exempelvis föräldrar att förstå att någonting är fel. Många ungdomar idag är väldigt stängda då de hellre knappar på sin mobil än att samtala med sina föräldrar. Därför är det oerhört viktigt att som förälder vara delaktig i sitt barns liv och kanske till och med kräva av sitt barn att få ha uppsikt om vad som händer på hens Facebook-sida.

Arbetsgivare använder din profil som CV

Det är också mycket viktigt att tänka på vad du lägger ut på din profil. Idag använder sig många arbetsgivare av att söka på ditt namn på tillexempel Facebook endast för att se hur du är på din fritid. Många tycker att detta inte ska ha någon betydelse då detta som sagt är en persons privatliv men samtidigt är det inte det? Du delar med dig av ditt liv och hur du är genom bilder och ”statusar” och med det kan också din arbetsgivare ta del av detta. Har du då lagt ut olämpliga bilder eller skrivit olämpliga ”statusar” kan arbetsgivaren välja att inte anställa dig då hen känner att du kan innebära dålig ”reklam” för företaget och även för arbetsgivaren.

Detta är en mycket kort sammanfattning om vad webben innebär för ditt privata liv. Dock är det mycket viktigt att ibland tänka till en extra gång innan du skriver den där ”statusen” eller lägger ut den där bilden.